naar werk-vitaal.nl

Deel via

Taakdelegatie: De tijd van ‘alles zelf doen’ is voorbij

In gesprek met Denise Theunissen en Henk Langenhorst over taakdelegatie

Het tekort aan bedrijfsartsen is al geruime tijd een landelijk probleem waar voorlopig nog geen eind aan lijkt te komen. Deze landelijke onderbezetting is mede ontstaan door een hele generatie basisartsen die een toekomst als bedrijfsarts niet aantrekkelijk genoeg vond. Daardoor zijn er te weinig artsen opgeleid in de richting van bedrijfsgeneeskunde om de toenemende zorgvraag op te kunnen vangen. Een oplossing voor het huidige probleem kan gevonden worden bij een goede werkverdeling met taakgedelegeerden in het medisch werkdomein. Oftewel; taakdelegatie. Denise Theunissen en Henk Langenhorst delen graag hun positieve ervaringen om collega’s te enthousiasmeren over deze manier van werken.

Want waar de nekharen van sommige artsen rechtovereind gaan staan bij het horen van het woord ‘taakdelegatie’ wekt dit bij Denise Theunissen en Henk Langenhorst juist positieve gevoelens op. Beide zijn als medisch adviseur/bedrijfsarts verbonden aan Werk-Vitaal. Deze arbodienst uit Roermond is in 2016 gestart met taakdelegatie. Eerst als pilot bij een klein aantal relaties. En na twee jaar is de stap gezet om de volledige dienstverlening via taakdelegatie uit te voeren.

Artsen geven niet graag werk uit handen
Dat hij er vooraf zijn twijfels bij had wil Henk Langenhorst best toegeven. “Toen mij in 2015 door Werk-Vitaal gevraagd werd om met taakdelegatie te starten vond ik dat wel spannend. Maar ik zag ook dat het zo niet verder kon in ons vakgebied. De matige instroom van nieuwe bedrijfsartsen zou de toekomstige uitstroom niet kunnen compenseren. Er moest iets simpelweg iets veranderen, en taakdelegatie is een onderdeel van de oplossing.” Bedrijfsarts is vanuit de basis een solistisch beroep, en artsen geven niet graag werk uit handen. Logisch, aangezien de consequenties stevig kunnen zijn wanneer er een fout wordt begaan. Henk “Als bedrijfsarts heb ik jarenlang alleen gewerkt in de spreekkamer. Af en toe samen met een verzuimcoördinator, maar dat was meer voor de organisatie rondom de begeleiding. Deze nieuwe manier van werken is ook wel verfrissend!”

Want met het tekort aan bedrijfsartsen ligt er enorm veel druk op het werkend personeel. Denise: “Met enige regelmaat spreek ik collega bedrijfsartsen die bijna uitgeput vertellen over hun drukke agenda en de beperkte tijd die ze hebben voor de medewerker, maar ook voor hun privéleven. Juist door te werken met taakgedelegeerden ben ik in-control in de dossiers, weet ik wat er bij werkgevers speelt en nog fijner, ik word juist ingezet op de meer complexe casuïstiek Dat maakt deze manier van werken ook zo aantrekkelijk en zo hou ik nog voldoende tijd over voor mezelf! Een groot deel van het re-integratietraject kan naar mijn mening in taakdelegatie worden behandeld. Ik zie de medewerker uiteraard wel op spreekuur, maar minder frequent dan voorheen en ook dan weet ik héél goed wat er speelt. Met goede casemanagers hoef je de medewerker niet altijd zelf te zien.”

Implementatie verschilt per organisatie
Hoewel taakdelegatie niet nieuw is binnen de bedrijfsgeneeskunde kan de mate van implementatie per organisatie enorm verschillen. Dat het probleem dus niet bij taakdelegatie ligt, maar hoe het in de praktijk wordt uitgevoerd heeft Denise zelf ervaren bij een vorige werkgever. “Het ontbrak er aan een goede overlegstructuur en protocollen. Terwijl dat voor mij een absolute voorwaarde is om iemand te laten werken in mijn medische bevoegdheid!” Nu ervaart ze dit heel anders. “Bij Werk-Vitaal optimaliseren we onze manier van werken continu, wat afgelopen jaar een eigen handboek taakdelegatie heeft opgeleverd.”

Ook Henk heeft als bedrijfsarts voor meerdere arbodiensten gewerkt. “Ik kan verzekeren dat er grote verschillen zijn. Daarom hecht ik veel waarde aan een goede overeenkomst met de casemanagers, waarin de bevoegdheden goed omschreven zijn en deze ook jaarlijks worden getoetst.”

Taakdelegatie steeds breder geaccepteerd
Essentieel voor het succes van taakdelegatie zijn bedrijfsartsen met goede coaching vaardigheden én vertrouwen in de gedelegeerde. Henk: “Het werken met taakgedelegeerde heeft mijn artsenvak zeker verrijkt. Soms spelen er zaken in dossiers waar ik nog geen weet van had, die ik dan wel in mijn advisering kan betrekken. Iedereen weet dat verzuim in veel gevallen een andere dan medische oorzaak heeft. Juist voor die aspecten is in de spreekkamer te weinig tijd. Daarnaast is het bijna ondoenlijk om alle UWV-regelgeving, wettelijke wijzigingen, jurisprudentie en arbeidsdeskundige zaken te volgen. Daarom geeft het werken met taakdelegatie het vertrouwen mijn adviezen te funderen en leveren de gesprekken met de casemanagers mij nog altijd nieuwe inzichten op die verfrissend werken.”

Denise: “Gelukkig zie ik nu dat taakdelegatie steeds breder geaccepteerd raakt onder mijn medische collega’s, ik kan het dan ook iedereen aanbevelen. Maar voordat je de stap neemt, bedenk dan vooraf goed op welke wijze je anderen in je medische domein wilt toestaan. Ik nodig je dan ook van harte uit om een keer met mij hierover te sparren als je deze stap wilt zetten.

Zoals ik nu werk heb ik de invloed die ik als bedrijfsarts wil hebben. Zowel in het verloop van de re-integratie bij medewerkers, als in de omstandigheden bij de werkgever. Dat laatste wordt wel eens vergeten, maar juist de werkgever heeft een hele grote invloed op de gezondheidspreventie en welzijn van mensen in onze samenleving. Daarom geniet ik zo van mijn werk!”

Bekijk ook deze artikelen

Taakdelegatie: De tijd van ‘alles zelf doen’ is voorbij

Taakdelegatie: De tijd van ‘alles zelf doen’ is voorbij

In gesprek met Denise Theunissen en Henk Langenhorst over taakdelegatie Het tekort aan bedrijfsartsen is al geruime tijd een landelijk…
Eenzaamheid onder artsen

Eenzaamheid onder artsen

Eenzaamheid kan binnen elke beroepsgroep ontstaan. Maar als medisch professional zijn er een aantal elementen die bij je functie horen…

Solliciteer direct!

Upload CV & motivatiebrief